Kis szívesség Neked, hatalmas segítség a rászorulónak

Ha önkéntes tevékenységekre gondolunk, elsősorban a nagyobb megmozdulások – mint például a szemétszedés – vagy a szervezeteken belüli segítségnyújtás jut eszünkbe. A korábbiakban már tisztáztuk, hogy létezik teljesen más jellegű, kevésbé formális módja is az önkéntes segítségnyújtásnak. Jelen cikkünkben azonban arra is rátérünk, hogy milyen konkrét cselekedeteket takar ez a fogalom.

A 2018-as önkéntességkutatás ugyanis több oldalról is megvizsgálja a kérdést. Egyrészt megmutatja, hogy a segítséget nyújtók milyen jellegű tevékenységet végeznek leggyakrabban, másrészt pedig rávilágít a kedvezményezett félre is, vagyis azokra, akiknek segítünk. A kutatáshoz kapcsolódó válaszadás során az önkéntességet végzők maguk is megfogalmazhatták tevékenységük jellegét, amelyeket kategorizálva világos képet kapunk a témáról.

Az önkéntesek nagy része alkalmi, vagy folyamatos tevékenységek formájában, illetve fizikai feladatok elvégzésével nyújt segítséget a rászorulóknak. Jellemző még a természetbeni támogatás – ez tipikusan adománygyűjtést jelent általában – illetve a szabadidőtöltés és szórakoztatás körébe tartozó önkéntesség is. Emellett egyéb lehetőségek is léteznek, például a betegápolás terén, vagy éppen a szaktudás ellenszolgáltatás nélküli felajánlása is ennek számít.

Az önkéntesség haszonélvezői nem csak civil szervezetek célpontjai lehetnek, hanem magánszemélyek, állami intézmények, szomszédok vagy akár nagyobb helyi közösségek is. Jellemző továbbá a rokonoknak nyújtott, de akár az ismeretlen magánszemélyek támogatását célzó önkéntesség is. Sőt, a kutatás során az is kiderült, hogy a segítségnyújtás elsősorban nem a nonprofit, vagy a más típusú intézményeket éri el. Sokan pedig nem is gondolják, hogy valójában önkéntesek, hiszen a közvetlen környezetükben, szomszédságukban, ismerőseik körében nyújtanak segítséget, pedig fontos látni, hogy ez is önkéntesség.

A kutatás tehát rávilágít arra a tendenciára, hogy az informális, alkalmi segítségnyújtás egyre jellemzőbbé válik, amely többnyire szívességnyújtást jelent, magánszemélyek vagy kisebb, lokális közösségek számára. Az önkéntességhez nem kell feltétlenül egész hegyeket megmozgatnod. Egy apró szívességgel is sokat segíthetsz másokon.

Amennyiben önkéntes lehetőség után kutatsz, ide kattintva számos lehetőség közül válogathatsz.