Közösségi szolgálattal a felelősségteljes életért

A közösségi szolgálat az önkéntes munka előszobája, az érettségi előtt állóknak ma már választaniuk kell valamilyen jószolgálati tevékenységet ahhoz, hogy a vizsgákat megkezdhessék. Az 50 órás tapasztalatszerzés célja, hogy fiatalok megéljék: segíteni jó.

Hamarosan, de legkésőbb az érettségi kezdetéig le kell adniuk az ötven óra közösségi munkáról szóló igazolást az érettségi előtt álló fiataloknak. 2016. január 1-je óta az érettségi-bizonyítvány kiadásának már ez is feltétele.

Segíteni jó

Csak olyan tevékenység számít, amelyért nem jár fizetés, társadalmilag hasznos, és valamelyik közösség javát szolgálja. Ez lehet egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi munka, illetve közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel. A tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg tanítási időben a heti 6 órát, tanítási szünetben a heti 12 órát. A szolgálatot az iskolában vagy olyan szervezetnél lehet elvégezni, amely megfelel a jogszabályban foglalt feltételeknek. A már regisztrált fogadó intézmények listája a Közösségi Szolgálat Portálon található, az iskoláknak külön megállapodást kell kötniük a kiválasztott szervezettel. A közösségi szolgálat dokumentálása kötelező, a tanulónak naplót kell vezetnie, amelyben rögzíti, hogy mikor, hol, milyen időkeretben és milyen tevékenységet folytatott. A cél az, hogy a fiatalok megtapasztalják: másokon segíteni jó, és egyre többen vegyenek részt önkéntes munkában. Az adatok szerint a fővárosban szívesen mennek állatotthonokba, állatmenhelyekre a fiatalok, sokan sportegyesületet választanak, ahol például egy-egy sportverseny megszervezésében, lebonyolításában vesznek részt.

Sikertelen felvételi után sem kell csüggedni

Bár most még inkább az érettségire, illetve a továbbtanulásra koncentrálnak a diákok, ám nem mindenki kerül be elsőre főiskolára vagy egyetemre. Az újabb felkészülés egy évét érdemes aktívan kihasználni. Tavaly például szakmai képzésre jelentkezhettek azok a 18-21 év közötti fiatalok, akik bármilyen okból nem tanultak tovább. A heti 20 órás, féléves munkára 3000 fiatalt vártak, ők egészségbiztosítási jogviszonnyal, tapasztalattal, szakmai képzéssel, ingyenes nyelvvizsgával, jogosítvánnyal lehettek gazdagabbak. Kipróbálhatták magukat például az Országos Mentőszolgálatnál vagy a Vöröskeresztnél is.

Az önkéntesség egyre népszerűbb a fiatalok körében és általában Magyarországon, 3,6 millióan önkénteskedtek már életükben, és csaknem egymillióan havonta teszik ezt - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a közelmúltban, a Youth Hungary Új Nemzedék Konferencia megnyitóján. Novák Katalin úgy fogalmazott: fiatalon az élet nagy részében azt tesszük, amit mások elvárnak, az önkéntesség viszont arról szól, amit mi szeretnénk csinálni, és amire saját elhatározásunkból áldozunk időnkből, pénzünkből. Mint mondta, ezért nagyon jó, hogy egyre több fiatal választja kikapcsolódásként az önkéntességet, hogy segít másoknak. Hozzátette: ebben az évben kétezer megkérdezettel reprezentatív kutatást végeztek az önkéntességről, amelynek a részletes eredményeit január végén mutatják be. Az előzetes eredményeket ismertetve az államtitkár elmondta: a felmérés szerint az önkéntesség egyre népszerűbb Magyarországon, tízből három felnőtt mondta azt, hogy az elmúlt egy évben önkénteskedett, és további kettő, hogy valamikor az életében önkénteskedett. Vagyis minden második magyar felnőtt végzett már ilyen tevékenységet. (MTI)

Egymilliárd önkéntes

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását. Ezt követően a világszervezet 2002. november 26-án szólította fel a kormányokat arra, hogy támogassák az önkéntességet, mint a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét. A világon egymilliárd, Európában 116 millió felnőtt dolgozik szabad akaratából, anyagi ellenszolgáltatás nélkül úgy, hogy azzal másoknak jót tesz. Az Európai Unió fejlesztő programokkal népszerűsíti tagországaiban az önkéntességet.

Hajt a segíteni akarás

Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár, a tevékenységet általában non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény keretein belül végzik a jótékonykodók. A Magyarországon 2012-ben megalkotott Nemzeti Önkéntes Stratégia meghatározása szerint az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet a személy szabad akaratából, egyéni választás és motiváció alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez más személy, személyek vagy a közösség javát szolgálva. Az elmúlt években több olyan kormányzati lépés történt, amelynek célja az önkéntesség terjesztése. Ilyen egyebek mellett a Pro Voluntarius Díj, illetve az Új Nemzedék Díj megalapítása, a Nemzeti Önkéntes Tanács létrehozása, valamint az onkentes.gov.hu elindítása. Ez utóbbi oldal segíti összekötni az önkénteseket fogadó szervezeteket és az önkénteskedést tervezőket.

Élen járnak a nők és az iskolázottak

A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os kiadványa szerint 2014-ben a 15–74 évesek több egyharmada végzett már valamilyen önkéntes tevékenységet. A nők továbbra is nagyobb számban és arányban kapcsolódtak be az ellenszolgáltatás nélküli tevékenységekbe, mint a férfiak. Érdekesség, hogy a házasságban élők jóval magasabb arányban végeztek önkéntes tevékenységet, mint a bármilyen okból egyedül élők. Az önkéntes segítők aránya az iskolázottsággal növekszik, a diplomások körében a legmagasabb. A felmérés adatai szerint a házi- és ház körüli munka, az ügyintézés és vásárlás, a gyermekfelügyelet, -gondozás, illetve a betegápolás, idősgondozás volt az önkéntesség leggyakoribb megjelenési formája. Házi- és ház körüli munkát csaknem 1,5 millióan végeztek. Összességében – a legutóbb mért adatok szerint – a 2 millió 472 ezer közvetlen önkéntes tevékenységének 4 millió 117 ezer kedvezményezettje volt, akik többsége a háztartáson kívül élő családi, rokoni, illetve a baráti körhöz tartozott.

Vannak, voltak, lesznek emlékezetes összefogások

A magyar emberek több alkalommal bizonyítottak az önkéntesség terén: például a 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa, a 2013. március 15-én kialakult hóhelyzet, valamint a 2013 júniusában érkezett árvíz alatt példaértékű összefogás alakult ki. Az emberek szerte az országban igyekeztek segíteni a bajba jutottakon, idegeneket fogadtak be otthonukba felismerve a szükséget, szolidaritást és közösséget vállalva egymással. Az ünnepek környékén pedig mindig sok adománygyűjtést szerveznek a különböző szervezetek, ezekhez gyakran diákok is csatlakoznak.

(csalad.hu)