Novák Katalin: Minden eddiginél több forrás jut a családoknak

A családokat segítő 7 pontból 4 egy hónap múlva elindul – fogalmazott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin megjegyezte: elérhető lesz a Babaváró Támogatás, bővülnek az otthonteremtés lehetőségei, tovább csökkenhetnek a jelzáloghitelek és indul a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. A kormány várhatóan jövő héten nyújtja be a jövő évi költségvetést, amely garantálja az eddigi támogatásokat és tovább bővíti a lehetőségeket.
 

A Családvédelmi Akciótervből egy hónap múlva akció lesz, a 7 pontból 4 július elsején elindul – emlékeztetett a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a 11. kerületi Tulipán vitéz játszótéren tartotta sajtótájékoztatóját. Elmondta: idén is a gyermek az első, és ez jövőre is így lesz.

A kormány várhatóan jövő héten nyújtja be a jövő évi költségvetést, amely a családok költségvetése lesz.

Minden eddiginél több forrás jut a gyermeket vállaló és nevelő családoknak.

Július 1-jén az eredeti tervek szerint indul el a Babaváró Támogatás. A lehetőséggel azoknak szeretnének segíteni, akik házasok, tudják, hogy hamarosan gyermeket szeretnének, és ehhez segítségre van szükségük. A teljes 10 millió forintot csak akkor kell visszafizetni, ha a pár mégsem vállal gyermeket.

Fotó: MTI

Ha két gyermekük születik, akkor csak az összeg 70 százalékát kell törleszteni, ha három, akkor a fennmaradó összeget elengedik, megszűnik a tartozás. Ezt a támogatást bármire fordíthatják a párok, akár otthonteremtésre, autóvásárlásra, vagy bármire, ami a babaváráshoz szükséges.

Egy hónap múlva kezdődik a nagycsaládosok autóvásárlási programja

is. Akik legalább 3 gyermeket nevelnek, vagy úton van a harmadik gyermek, 2,5 millió forint támogatást igényelhetnek, ha legalább 7 személyes új autót vásárolnak. Megjegyezte: a nagycsaládosok általában régi autókat vásárolnak, ezzel a segítséggel most ők is új kocsiba ülhetnek. Már most óriási az érdeklődés, a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél eddig 2000-en jelezték, hogy igénybe szeretnék venni a támogatást. 

Bővül az otthonteremtési program

is. Négy hét múlva a használt ingatlanokra is igénybe lehet venni a kedvezményes, támogatott CSOK-hitelt. Garantáltan 3 százalék alatti kamatozású kölcsönt kérhetnek 10 millió forint értékben a kétgyermekesek, 15 millió forintot a háromgyermekesek.

Fotó: MTI

A Családvédelmi Akció keretében bővül a hitelelengedés is. A második gyermek születésekor 1 millió, a harmadik gyermek után 4 millió, minden további gyermek után 1-1 millió forintot ír jóvá a bank a család bármilyen ingatlan fedezetű jelzáloghiteléből.

A program jövőre is folytatódik.

Januárban indul a nagyszülői GYED. Azok a nagymamák és nagypapák, akik még aktívak a munkaerőpiacon, a dolgozó szülők helyett otthon maradhatnak az unokájukkal. Jövőre indul a négygyermekesek személyi jövedelemadó- mentessége is.

Azoknak az édesanyáknak, akik legalább 4 gyermeket vállaltak, neveltek, munkajövedelmükből a jövőben nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

 

A kedvezmény azokra is érvényes, akiknek már felnőtt gyermekük van, ők is életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. A négygyermekes édesanyáknak így 15 százalékkal nő a fizetésük. A kormány a kedvezménnyel azoknak az anyáknak segít – mondta az államtitkár, akik egyszerre állnak, álltak helyt a családi életben és a munkaerőpiacon.

Forrás: csalad.hu