Önkéntesen és környezettudatosan

„Célunk, hogy olyan jó ügyek mellé álljunk, amelyek a fiatalok körében is népszerűek és ezáltal minél több fiatalt megszólítsunk és felkeltsük az érdeklődésüket az önkéntesség iránt.” - fogalmazott Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a Csomagolásmentes május névre keresztelt eseményen. Interjúnk.

 

Hogyan kapcsolódik a Több leszel, ha teszel! brand, mint az önkéntesség védjegye a Csomagolásmentes májushoz?

Nemcsak feladatunknak, hanem kötelességünknek is tekintjük, hogy az önkéntesség kultúráját minél szélesebb körben népszerűsítsük, és terjesszük. Annak érdekében, hogy megvizsgáljuk az önkéntesek motivációját, hogy ki miért, vagy épp miért nem végzett önkéntes tevékenységet, nagymintás kutatásokat végzünk, mint ahogy azt tettük 2018-ban is. Akkor kétezer embert kérdeztünk meg arról, hogy látják az önkéntesség helyzetét.

Bizakodásra ad okot, hogy egyre többen és egyre gyakrabban végeznek önkéntes tevékenységet, de figyelnünk kell azokra is, akik még nem önkénteskedtek. Ezért is kiemelten fontos a számunkra, hogy sokan azok közül, akik még nem kapcsolódtak be, úgy nyilatkoztak, hogy nem szólították meg őket és ezért nem tudják hol, és milyen formában tudnak önkénteskedni. Célunk, hogy olyan jó ügyek mellé álljunk, amelyek a fiatalok körében is népszerűek és ezáltal minél több fiatalt megszólítsunk és felkeltsük az érdeklődésüket az önkéntesség iránt.

A környezetvédelem, a hulladék nélküli vásárlás és a műanyagzacskó-mentesség pedig egyértelműen ebbe a kategóriába sorolható, hiszen a mi generációnk az, amelyik már a műanyag kártékony hatásait közvetlenül is érzékeli. Ráadásul a környezettudatosság hiányának olyan következményei is vannak, amelyeket még nem is látunk előre.

Fontos, hogy aktívan, példát mutatva világítsuk rá erre a kérdésre a társadalom figyelmét, hiszen a mindennapok során, a lehetőségeinkhez mérten mi is tudunk tenni annak érdekében, hogy a társadalmi felelősségvállalás és az önkéntesség keretein belül saját magunk is műanyagzacskó-mentesen éljük a mindennapjainkat.

A JÖN Alapítvány, valamint a Háztartásom Hulladék nélkül alapítójának akciója is ezt bizonyítja, hiszen már egy flashmob keretein belül is tehetünk azért, hogy a problémára felhívjuk a figyelmet, hiszen, ha műanyagzacskó helyett vászontáskákat viszünk magunkkal vásárláskor, akkor már tettünk egy lépést környezetünk védelméért. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy csatlakozzunk ehhez az akcióhoz, hiszen a „Több leszel, ha teszel!” felhívás és mozgalom célja a saját kezdeményezések felkarolásán túl éppen az ilyen és ehhez hasonló akciók, programok és tevékenységek népszerűsítése és támogatása.