Sikeres évet zárt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram

Sikeres évet zárt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram, a külföldi diákok nyolcvan százaléka újból Magyarországot választaná - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Stipendium Hungaricum (SH) Mentorhálózat zárórendezvényén pénteken, Budapesten. 

Az SH Mentorhálózat a HÖOK kortárssegítő programja, amelyben magyar hallgatók segítik a Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjprogram állami támogatásával a magyar felsőoktatási intézményekbe érkező külföldi hallgatók beilleszkedését. Az SH program 2013 óta nagyon szép pályát futott be, kezdetben mindössze három partnerországgal és 67 diákkal indult a kezdeményezés, amelyben jelenleg 65 ország 4157 ösztöndíjasa vesz részt - tette hozzá az államtitkár.

A program célja, hogy a külföldi diákok versenyképes tudást szerezzenek Magyarországon, megismerjék a kultúrát, illetve, hogy tanulmányaik befejezése után elvigyék az ország jó hírét. A programban résztvevő mentoráltak ilyen szempontból Magyarország tiszteletbeli nagyköveteinek is tekinthetők - fogalmazott Menczer Tamás. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára úgy vélte, a térség egyik legszínvonalasabb, legértékesebb hallgatói közössége jött létre Magyarországon a mentorhálózat munkája által. A magyar felsőoktatás színvonalának folyamatos fejlesztéséről és a növekvő külföldi hallgatói létszámról szólva elmondta, nem csupán a hallgatók beilleszkedésének elősegítése a cél, hanem a Magyarországról alkotott valós, szerethető kép kialakítása.

A Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja a magyar felsőoktatás nemzetközisítése, a képzések minőségfejlesztése, a versenyképes magyar felsőoktatás, valamint a magyar kultúra népszerűsítése világszerte - mondta Pacsay-Tomassich Orsolya. A 2018-ban indult mentorhálózatba 1200 hallgató jelentkezett mentoráltnak, akiket közel 300 mentor segített az év során. A hálózat fő célja, hogy a külföldről érkező hallgatók megismerjék a magyar kulturális, turisztikai, földrajzi és történelmi nevezetességeket, a magyar kultúrát.

MTI