Több leszel, ha teszel!

Érdekel az önkéntesség? Tudtad, hogy a magyar emberek háromnegyede úgy gondolja, hogy legalább egyszer mindenkinek ki kellene próbálnia az önkéntességet? Érdekel, honnan tudjuk? A Több leszel, ha teszel! – Önkéntes konferencián és fórumon tudtuk meg, az önkéntesség társadalmi megítélését vizsgáló 2018-as kutatás kapcsán. A rendezvény január 31-én, Budapesten került megrendezésre. 
 
 

A kutatás előzetes eredménye

A rendezvényt Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, a Nemzeti Önkéntes Tanács alelnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a 2018-as, reprezentatív kutatásban kétezren vettek részt, amelynek köszönhetően már az előzetes eredményekből is kitűnik, hogy hazánkban egyre több ember életének része az önkéntesség.

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a Nemzeti Önkéntes Tanács, a Pro Voluntarius Díj, vagy éppen az Iskolai Közösségi Szolgálat létrehozásának is köszönhetően, mára a társadalom több mint 40 százaléka önkénteskedik rendszeresen. – Ez pedig szuper dolog. És nem csak szerintünk, hanem az önkéntesek szerint is.

Ugyanis mint kiderült: „azok között, akik már kipróbálták az önkéntességet, elsöprő többségben vannak, akik úgy nyilatkoztak, hogy a jövőben is szeretnének önkénteskedni” – húzta alá a helyettes államtitkár, aki kiemelte, hogy ennek kapcsán az „Iskolai Közösségi Szolgálat tekinthető az önkéntesség előszobájának.

Dr. Illés Boglárka ezen felül felhívta a figyelmet az önkéntességben rejlő együttműködési lehetőségekre (így például a Modern Városok és Falvak Programban rejlő közösségi fejlesztésekre – ami az önkéntességet tudja szolgálni –, vagy éppen a Hungary Helps Programban rejlő együttműködési lehetőségekre is.

A fórumon előadást tartott Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, bemutatva a programban rejlő lehetőséget.

Magyar Falu Programot Dr. Bényi Krisztina, a Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelős helyettes államtitkár mutatta be.

Gyorgyovich Miklósvezető kutató, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány munkatársa pedig az Önkéntesség Magyarországon, 2018 kutatás (a konferencia és fórum fő témájának) eredményeit ismertette.

A rendezvény további részében kerekasztal-beszélgetésen, szekcióüléseken, valamint world café-beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők.

Az önkéntességgel kapcsolatban további infókat itt olvashatsz, a kutatás eddigi eredményeit itt (vagy lejjebb görgetve) találod. Rövid videóanyagunkat a "Több leszel, ha teszel!" - Önkéntes Konferenciáról és Fórumról az alábbi linken tekintheted meg: https://youtu.be/yPzp-b5AD_4