Youth Hungary – Új Nemzedék Konferencia 2018: reflektorfénybe került az önkéntesség

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyitotta meg az Új Nemzedék Központ Youth Hungary 2018 konferenciáját, amelyen kiemelt szerep jutott az önkéntesség és a társadalmi célú önzetlen tevékenységek honorálásának. A konferencián átadták az idei Pro Voluntarius díjakat, valamint gazdára talált az Új Nemzedék Díj is. Utóbbit idén közösségi szavazás eredményeként a „Nyár52 – Minden napra egy program” című projekt vihette haza, a díjjal járó 1.000.000 Ft-os támogatással együtt.

Az idei Youth Hungary Konferencia olyan témákkal foglalkozott, mint a fiatalok jövőképe, az online tér és a virtuális ismerkedés hatása a párkapcsolatokra, valamint a korosztályban rejlő innovációs lehetőségek. A Youth Hungary – Új Nemzedék Konferencia az ifjúsági szervezeteknek, az ezen a területen dolgozóknak, döntéshozóknak, fiataloknak kínál találkozási lehetőséget.

A rendezvény megnyitó ünnepségén elsőként dr. Vincze Géza, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy az ország számos pontjáról köszönthet résztvevőket a rendezvényen. A konferencia célja az országban található ifjúsági szervezetek, ifjúsági területen dolgozó szakemberek, a felelős döntéshozók, valamint a fiatalok találkozási lehetőségének megteremtése – húzta alá az Új Nemzedék Központ ügyvezetője.

Az ügyvezetői köszöntőbeszédet követően Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nyitotta meg az eseményt. Beszédében kiemelte, hogy az önkéntesség egyre népszerűbb a fiatalok körében és általában Magyarországon. „Fiatalon az élet nagy részében azt tesszük, amit mások elvárnak, az önkéntesség viszont arról szól, amit mi szeretnénk csinálni, és amire saját elhatározásunkból áldozunk időnkből, pénzünkből. Ezért nagyon jó, hogy egyre több fiatal választja kikapcsolódásként, hasznos tevékenységként az önkéntességet, hogy segítsen másoknak” – fogalmazott az államtitkár.

A konferencián Novák Katalin álltamtitkár és Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár átadta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által alapított Pro Voluntarius díjakat.

Díjat kapott Tatai Tamás, a tatabányai Alzheimer-kávézó alapítója, a mosonmagyaróvári demenciabarát város egyik kezdeményezője, Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért alapítója, valamint Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, aki évek óta hirdeti az önkéntesség fontosságát és tevékeny részese az önkéntesség építésének.

A Pro Voluntarius díjak átadását követően dr. Illés Boglárka köszöntötte az Új Nemzedék Díj várományosait. „Az önkéntességről szóló kutatások arról árulkodnak, hogy sok fiatal azért nem önkénteskedik, mert nem hívják, nem szólnak neki, hogy van olyan tevékenység, amibe bekapcsolódhatna és segíthetne. Ezért fontosak az Új Nemzedék Díj pályázatai, amelyek »bekapcsolják« a fiatalokat az önkéntességbe, és megmutatják nekik, hogy az önkéntes tevékenységek által jobb emberek lehetnek” – emelete ki dr. Illés Boglárka.

A köszöntőbeszédet követően a díjátadón felfedték a közönségszavazás eredményét, miszerint a 2018-as Új Nemzedék Díjat a „Nyár52 Mindennapra egy program” című projekt vihette haza idén, mindössze 9 szavazattal megelőzve az „Amigos – a gyerekekért” elnevezésű projektet. A díjjal 1.000.000 forintos támogatás is járt a győztesnek.

Érdekel a konferencia interaktív, szakmai programja is? Kövesd az Új Nemzedék.hu-t, ahol minden nap új cikkel jelentkezünk a konferencián elhangzottakról,

Egy kis ízelítő a várható témákból:

  • Digitális önvédelem
  • Álomból valóság – így lehetsz sikeres vállalkozó fiatalon
  • A sikeres személyiség kialakítása
  • Felnőtté válás, életesemények és családalapítás
  • Modern közösségi közlekedés
  • Robotika a mindennapokban - az erről szóló cikkünket itt olvashatjátok el

Fotók: Új Nemzedék Központ