A Campus Fesztiválon is hódít az önkéntesség

 

A debreceni Campus Fesztiválon is megtalálható az Új Nemzedék Központ sátra, ahol ismét az önkéntesség a menő. Az egyik legnagyobb és legkomfortosabb nyári nagyrendezvényen, idén 19 programhelyszínen 255 zenei előadó és nagyságrendileg 200 egyéb program és attrakció várja a látogatókat négy nap alatt a fesztiválon. Ez azt jelenti, hogy mintegy ezer zenész és több száz egyéb közreműködő gondoskodik a szabadidő tartalmas eltöltéséről.

A programkínálatba ezúttal olyan nevek kerültek, mint az amerikai hiphop/R&B énekes,dalszerző, producer Akon, a kaliforniai hardcore/punk zenekar Ignite, a marokkói-holland DJ- producer R3hab, a drum and bass műfaj egyik legismertebb formációja Sigma, a techno legenda Scooter, vagy a holland My Baby! A külföldi sztárvendégek mellett, kiemelt jubileumiműsorral készül Ákos, a Tankcsapda és Lovasi András is. Megannyi magyar kedvenc látható majd a debreceni Nagyerdőn, Majka & CurtisPunnany MassifKowalsky meg a Vega,Szabó Balázs BandájaAkkezdet PhiaiBrains, az idei Campuson rekordszámú, több mintkétszáz hazai koncert várható.

A zenei sokszínűség idén lesz a legnagyobb. A népzene, world music, klasszikus zene képviselői is nagyhangsúlyt kaptak és újdonság, hogy minden nap autentikus cigányzenekar is húzza majd a talpalávalóta nóta-karaoke sátorban. A zenei programok mellett jönnek a Dumaszínház humoristái, a kulter.huszínpadon pedig éjszakánként mozizni is lehet majd. Idén minden eddiginél nagyobb gondot fordítunk a családokra és a gyerekekre. A Campus Kópé Családi Játszóligetben rengeteg attrakció, zsonglőrök, gólyalábasok mellett többek között az Agóra tudományos játékait és a DMK kézműves foglalkozásait is megtaláljuk. Először lesz önálló cirkuszi program a fesztiválon, valamint a tavalyi sikerre tekintettel idén is kitelepül a Csokonai Színház, népszerű nyáresti darabokkal és éjféli jazzkoncertekkel. A sokszínű kulturális kínálatot irodalmi, tánc-, komolyzenei és képzőművészeti programok is gazdagítják. A részletes program megtalálható az applikációban és a weboldalon, valamint a hamarosan érkező programfüzetben.

KOMOLY VÁLTOZÁS A BEJUTÁSBAN

A fesztivál területét illetően komoly változás, és ez minden látogatót érint, hogy a főbejárat az Ady Endre sugárútnál a Ködszínház felől lesz, ide kerülnek a jegypénztárak is. A változás a közönség kényelmének szempontjából történt, egyrészt sokkal tágasabb, szélesebb az új bejárat, a Nagyerdei Stadion déli oldalának megnyitásából adódóan pedig több tér jut a fesztiválozónak. Ezzel a fő közlekedési útvonal átkerül a stadion déli oldalára, onnan indul el az a kör, amely a stadion keleti oldalán vezet át, felvisz az északi rendezvénytérre, aminek környékén a legtöbb programhelyszín található majd, innen a Víztornyot érintve jut el a nagyszínpadig az útvonal, ezzel a stadiont körülölelvehelyezkedik el a Campus Fesztivál. A legnagyobb programhelyszínek közül a bejárat áthelyezésével megváltozik az Egyetem tér helyszíne is, amely az új főbejárathoz kerül.

FESZTIVÁLOZÓ EGYETEM

Új helyszínen és több "elsőfesztiválozós" kiállítóval jön a Campusra a Debreceni Egyetem. Az"Egyetem Téren" idén már a jogászok, a gyógyszerészek és az egyetemi kórház is önálló standon várja a tudományra is szomjas fesztiválozókat.

Idén 11. alkalommal vesz részt saját helyszínnel és színpaddal a Debreceni Egyetem a Campuson. AzEgyetem tér minden évben a leglátogatottabb nappali rendezvényhelyszín a fesztiválon. Tavaly mintegy tízezren keresték fel az egyetemi standokat és programokat. Idén 16 faházban 30 egyetemi egység mutatkozik be. A szervezők 40 jelentkező közül választották ki a legígéretesebb egyetemi bemutatkozókat. A hazai fesztiválkínálatban a Campus Fesztivál a családias jelleg mellett a Debreceni Egyetem jelenléte miatt is egyedi. Az intézmény számára a tudomány népszerűsítése mellett a leendő egyetemisták elérése, a kapcsolatépítés miatt is fontos a rendezvény. A Continental főtámogatói részvétele pedig az egyetemnek is kiemelt jelentőségű, hiszen az intézmény mindent megtesz azért, hogy képzési, tudományos és kutatási területen is megfelelően kiszolgálja a városba érkező német járműipari óriáscéget.

Az Egyetem Tér azon túl, hogy a fesztiválozókat elme-játékra hívja, igazi interdiszciplináris tér, mivel több tudományterületbe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. A műszaki terület mellett az agrártólaz orvosláson át a természet- és társadalomtudományokig minden tudományterület bemutatkozik.

A kínálat bőséges, hiszen idén először települ ki az Állam- és Jogtudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház.

A jogászok és a Praetor Szakkollégium jogi kvízekkel készülnek, játékaikat „Öltözz be bírónak!” és „Hozz ítéletet!” címmel hirdetik és óriás társasjátékkal is várják a vállalkozó kedvű fesztiválozókat.

A Gyógyszerésztudományi Kar szintén most mutatkozik be első alkalommal, stílusosan PatikaLand astandjuk neve, ahol kapszulákat, kúpokat, saját kenőcsöket lehet majd készíteni és a különböző gyógynövényeket s megismertetik a látogatókkal. Gondolnak a megfáradt fesztiválozókra is, akik a regenerálódáshoz C-vitaminos kapszulát készíthetnek saját maguk, amit a gyógynövényekből készített teával el is fogyaszthatnak.

A másfél éve az egyetemhez tartozó Kenézy Gyula Egyetemi Kórház is "kitelepül", a fesztivál 4 napján szűrő- és oltópontot üzemeltetnek infektológus és hepatológus szakorvosokkal (lesz pld. anonim HIV, HCV, HBV-szűrés, gyorsteszteket végeznek és szükség esetén oltásokat is beadnak). Aki pedig elfárad a sok tudománytól, az a relax-sarokban regenerálódhat. Az intézmény új címeres arculatát/logóját sokszor láthatják majd a fesztiválozók, mivel kiköltözik az egyetemi ajándékbolt is.

A standok mellett minden délutántól hajnalig kínál programokat az egyetemi színpad: a Tálentum sávban fiatal zenekarok, művészek mutatkoznak be, az Aud Max sávban Zacher Gáborral, Csernus Imrével és a Mi kis falunk színészeivel lehet találkozni. Lesz Dumaszínház, esténként pedig igazi zenei sokszínűség lesz a színpadon: a jazz-től a retrón át a rockig bőséges lesz a kínálat. Érdekesség, hogy a szombati napon az egyetem könnyűzenei képzésének hallgatói és a rektori vezetéssel megerősített Android lépnek fel és az egyetemi színpadon találkozhatnak a fesztiválozók más kedvenceikkel is: a Parno Graszttal, a Vis Maiorral, Dánielfy Gergő és az Utazókkal, Marót Viki és a Nova Kultúrzenekarral,a Debrecen Dixieland Band tagjaival. A koncertek után pedig DJ és Karaoke party lesz.

A programok előkészítése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött egy 8 fős stábbal, a hajrában és a helyszínen pedig mintegy 200-250 fő köztük oktatók, hallgatók dolgoznak a lebonyolításon.

Az Egyetem Tér elnevezésű "okos" fesztiválhelyszín a főbejárat közelében, az Unifittel szemben a ligetes területen, több mint ezer négyzetméteren várja a fesztiválozókat már a nulladik naptól.

NAGYSZÍNPAD ÓRÁNKÉNT 2000 KORSÓ

A Campus Fesztivál idén 11 éves. 2017-ben 105 ezren vettek részt a debreceni rendezvényen, ezzel a Dunán innen a legnagyobb nyári esemény lett, hazai viszonylatban pedig a legjelentősebb öt hazai fesztivál közé került. A Campus Fesztivál szponzorációs szinten is színes képet mutat. A legnagyobb multinacionális vállalatok mellett, jelentős számban megjelennek a négy nap alatt a helyi vállalkozások is. A vendéglátás széles palettája felvonul és számos szolgáltató cég is szívesen bemutatkozik a Nagyerdőn.

Egy éve egyedülálló módon Job Street néven létrejött a „cégek utcája”, amely kiváló lehetőséget adotta brand építésre, a pozitív üzenetek célba juttatására. 2017-ben tíz nagy cég mutathatta meg magát120 m2-en. A Job Street célzottan az álláskeresők és kínálók találkozási pontja lett. Idén folytatódik a kezdeményezés, a sikert mi sem mutatja jobban, mint az, hogy mind a megjelenő cégek számában, mind pedig méretében is nagyobb lesz a Job Street!

A fesztiválon végzett közvélemény kutatások alapján a megkérdezettek véleménye 99%-ban az, hogy a „legkomfortosabb fesztiválhelyszín” a Campus. A nagyerdei környezet fás, kövezett sétányokkal rendelkező adottságai, a Nagyerdei Stadion és a Nagyerdei Víztorony felszereltsége, mind-mind aCampus Fesztivál látogatóinak kényelmét és komfortos szórakozását biztosítja.

A programok és a helyszín mellett nagy hangsúly van a vendéglátáson is. Idén ital pultok tekintetében 33 pulttal és közel 200 fős személyzettel készülnek a szervezők. Érdekesség, hogy a legnagyobbnépszerűséget és látványosságot lehet nem is a zenei programok képviselői aratják majd le, hanem azaz Ausztriából érkező, két szuper sörcsapoló, ami 6 korsó sört tud lecsapolni egyszerre összesen 10 másodperc alatt. A Beerjet névre hallgató berendezés óránként összesen 2000 korsót tud kicsapolni. (A hagyományos csappal kb.: 12-16 mp/korsó egyébként). Ezzel várhatóan a két nagyszínpadnál a sörfogyasztási igényeket még gyorsabban lehet majd kielégíteni, így elkerülhető a hosszú sorokkialakulása.

Ami a fizetést illeti. Az elmúlt évek alapján idén is csak kártyával lehet majd fizetni. A DebreceniEgyetemen már meglehetősen elterjedt UNIPASS, vagy korábbi nevén DEKA kártya mellett HELLOPAYkártyára tudják feltölteni fesztiválozói keretüket a vendégek. Az UNIPASS kártyákat sorban állás nélkül is fel lehet tölteni egy telefonos applikáción keresztül.

Idén is lesz “jattcsuszka”, hogy a vendégek bátran értékelhessék a pultos kollégák munkáját, akiszolgálás gyorsaságát és minőségét is.

Dreamnight – Álmodj velünk! – jótékonykodik a Campus

Dreamnight rendezvénysorozat a világ állatkertjeinek nagyszerű kezdeményezése. Az első Áloméjt a Sophia Loren Kórházzal együtt a Rotterdami Állatkert hívta életre még 1996-ban, úgy, hogy meghívtak 175 daganatos betegségben szenvedő gyermeket és családtagjaikat egy különleges, nekik összeállított éjszakai programra. Ma már közel 300 állatkert szervezi meg a maga Áloméjszakáját szerte a világon és szerez feledhetetlen élményt a beteg kisgyermekek számára. A Debreceni Állatkert- és Vidámpark tavaly csatlakozott a kivételes kezdeményezéshez, mely évről évre mosolyt csal sok száz sápadt arcocskára és pihentető örömmel tölti el a beteg gyermekekért aggódó szülők lelkét is. A CampusFesztivál szervezői adománygyűjtő számlát nyitottak, amelyre már be is fizettek egy összeget, deCampus idei VIP fogadásra való belépővel – amelynek ára idén 10000 Ft lesz – bárki támogathatja a nemes kezdeményezést. Természetesen magasabb adományok is felajánlhatók. A cél a tízmillió Forint elérése.

„NŐNAPI” CAMPUS Női előadók és zenekaraik, akiket mindenképp látnod kell a Campuson!

Az idei Campus Fesztiválon ismét a magyar előadóké a főszerep. A headlinereken kívül fontos kiemelnünk fantasztikus női előadóinkat és a női előadóval büszkélkedő zenekarokat, hiszen a Campus Fesztiválon a programkínálat legjobb bulijait csinálják.

Idén ünnepli 14. születésnapját Bocskor Bíborkával (önkéntes programunk arcával) az élen a Magashegyi Underground. Az alternatív rockot játszó együttes legutóbbi albuma a 'Talált tenger' ugyan 2016-ban jelent meg jelent meg, deazóta is készített új dalokat a banda. Ráadásul a teltházas MÜPA koncertek sikere töretlen. Biztosak vagyunk benne, hogy óriási bulit csapnak majd és felcsendülnek az új dalok mellett a régi kedvencek is, s együtt énekelhetjük majd az Árnyékok, a Metróhuzat és a Szeplős váll című számaikat.

Blahalouisiana 2012 nyarán alakult a nagykiadós Jacked legénységéből, egy gyönyörű hangú énekesnővel, Schoblocher Barbarával kiegészülve. A csapat életében az áttörést „Ahol összeér” című számuk – és az ahhoz készült merész klip – hozta meg 2015 tavaszán. Az elmúlt 5 évben meghódították az összes kis- és nagy hazai klubot és fesztivált. A zenekar nem csak határon innen, külföldön is szerencsét próbált: koncerteztek már Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, de a Tallin Music Week-en és Hágában is bemutatkoztak. A Blahalouisiana tavaly megjelent első nagylemeze után 2017 október közepén új, 10 számos koronggal jelentkezett „Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi” címmel, amelyen helyet kapott a Petőfi Rádió TOP 40-esslágerlistáját hetekig uraló „Túl távol, elég közel” és a legújabb klipes dal, a „Ha élni felejtek” is.

Az Egyetem tér színpadát Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar veszi be péntek este. A 2003-ban alakultzenekar olyan zenészekből áll, akiket egytől-egyig inspirált a 60-as, 70-es évek zenei világa. A zenekar alapítója: Novai Gábor, a zenekar énekesnője: Marót Viki. Az együttes másfél évtizedes fennállása alatt saját műfajt teremtett, amely aktuális zenei irányzatokat ötvöz a múlt század derekán született tánczenei műfajokkal. Kíváncsian várjuk őket a Campus Fesztiválon is!

A pénteki nap folyamán kifejezetten ajánljuk nektek, hogy hallgassátok meg a Kulter.hu színpadán aShaibo zenekart. A flow-élmény zenei nyelvre való lefordítása ösztönözte Szigeti Zsófi énekesnőt arra, hogy barátaival, Cseh Péter gitárossal, Nyitrai Péter basszusgitárossal és Klausz Ádám dobossal 2015-ben életre hívja a Shaibo-t. Az energikus és friss csapat egy olyan üde színfolt kíván lenni az európaipopzenei palettán, mely elkötelezett az igényes zenei megszólalás mellett, de nyitott más művészeti ágakra is. Stílusuk a funk dögösségét egyesíti a rock erejével, a szívszorító artpopot a jazz kifinomultságával, de kerüli a puszta eklektikát. Hatással volt rájuk például a Hiatus Kaiyote, Erykah Badu, Q tip vagy a Red Hot Chili Peppers, de a cél inkább egy olyan irányzat megteremtése, melyet a jövőben csak úgy emlegetnek majd: „olyan shaibo-s”.

Ha még mindez nem elégítette volna ki a zenei palettát, akkor a Civil pódiumnál hallhatjátok a Muzsikaés Volkova zenekart Záhonyból, akiknek tagjai testvérek és greengrasst játszanak. Sőt 2017. júliusában a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díját is megkapták. Illetve őket követi Barkóczi Noémi, akinek új EP-je 2017-ben jelent meg Linóleum címmel. Az egy szál gitáros singer-songwritter 22:00-tól a színpadon.

A Campus Fesztivál zárónapján az egyik legsikeresebb magyar zenekar a Margaret Island lép fel a National Instrument Nagyszínpadán. Az idén 4. szülinapját ünneplő zenekar több mint négyezer emberrel kántálta a banda dalait a Budapest Parkban. Töretlen népszerűségüket jól példázza, hogy számos teltházas koncert van mögöttük és bejárták már az ország számos szegletét, illetve Erdélyben is többször megfordultak már. A zenekar Fonogram díj tulajdonosa, ráadásul 3 kategóriában jelölték őket a Petőfi Zenei Díjra, ahol Lábas Viki az év énekesnője jelölést díjra is váltotta. Ahányszor csak Debrecenbe jön a zenekar telházas bulikat hoz össze. A Hóvirág és a Legszebb szavak mellett biztos,hogy a Campus közönsége is hallhatja az új szerzeményeket.