Települési Ifjúsági munkatársak Országos Találkozója

Az Új Nemzedék Központ május 23-án szakmai találkozót szervezett a települési ifjúsági munkával foglalkozó szakemberek számára, melynek helyszíne a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (1134 Budapest, Tüzér utca 33-35.) volt.

A szakmai találkozó fő célja az volt, hogy az ország számos településén dolgozó önkormányzati ifjúsági munkával foglalkozó referenseket, szakembereket hálózatba rendezze, szakmai, stratégiai és módszertani segítséget nyújtson munkájukhoz. Továbbá tájékoztassa őket az ifjúságügyi és kormányzati ifjúságpolitikai újdonságokról.

Jakab Jácint, Ifjúsági és hálózati igazgató (ÚNK) köszöntője, majd Széles CsongorIfjúságügyi Szervezési Osztály főosztályvezető-helyettes (EMMI) megnyitója után elkezdődtek a találkozó előadásai.

Előadás a nyelvvizsga visszatérítésének folyamatáról címmel Csontos Sandra HR és munkaügyi vezető (ÚNK) beszélt a nyelvvizsgák díjának visszatérítési lehetőségeiről. Kifejtette milyen típusú és fokú vizsgákra, hány éves korig, milyen időintervallum keretében lehet visszaigényelni a nyelvvizsga díját. Továbbá bemutatta a www.nyelvvizsgadij.ujnemzedek.hu honlapot, ahol hasznos információkat tudhatunk meg a folyamat egészéről.

A program Mészáros Attila ifjúságügyért felelős alpolgármester (Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata) előadásával folytatódott, melynek témája a Megyei jogú városok ifjúságügye volt.  Az alpolgármester előadása a fiatalok otthontartásáról, illetve az ehhez eszközölt önkormányzati intézkedésekről szólt. Elmondta, hogy milyen újításokkal próbálják a fiatalokat Székesfehérváron tartani, például főiskolai intézményeket honosítottak, városi tanulmányi és szociális ösztöndíj programokat indítottak, önkormányzati anyagi forrásokat különítettek el. Megalakult a Székesfehérvári diáktanács (2011), éves ifjúsági rendezvénynaptárral rendelkeznek és több ifjúsági programjuk is indult. Ezek közül a legjelentősebbek: évnyitó tábor, ifjúsági bál, jótékonysági programok, szakmai napok, ifjúsági fesztivál, sportnap, évzáró tábor, városi ballagás, nyárindító és záró koncertek, stb.

A helyi ifjúságkutatások szerepéről beszélt Bauer Béla kutatási igazgató (Századvég Politikai Iskola Alapítvány). Előadása során megismerkedhettünk egy ifjúságkutatás elkészítésének alapvető lépéseivel, a XV. kerület ifjúságkutatás során megállapított adatokról beszélt, megtudhattuk, hogy ki is számít fiatalnak egy kutatás szempontjából.

Az utolsó előadást a Tempus Közalapítványtól érkező Máté Gergelytől hallhattuk, aki az ERASMUS+ elnevezésű ifjúságszakmai támogató rendszer helyzetéről és jövőjéről beszélt. Megtudhattuk, hogy az uniós program a fiatalok kompetenciafejlesztésével, nemzetközi ifjúsági kapcsolatok kialakításával, fejlesztésével, nonformális tanulási módszerek támogatásával foglalkozik. Megismerhettük a pályázható projektek 3 típusát, a pályázók közét, az igénybe vehető támogatási összegeket.

Az ebédet követően sor került a program regionális találkozó részére, ahol Magyarország régiói csoportokba rendeződbe megvitathatták, hogy mi jellemzi a régiójuk ifjúságügyeit és mire számíthatnak a jövőben.

A 13:00 órától kezdődő workshopok a résztvevői igényekhez igazodva végül egy workshopként valósult meg. A résztvevők megyei szintre lebontva bemutathatták, hogy településükön milyen ifjúsági ügyekkel foglalkoznak, milyen típusú támogatásokat vettek igénybe, milyen aktuális programjaik vannak és beszéltek arról, hogy milyen jövőbeli terveik vannak. A workshop alatt a jelenlévők megosztották egymással a bevált jógyakorlatokat, és lehetőségük volt szakmai kapcsolatok kialakítására is.

 

Galéria: