Bakonyszombathely - Tehetségválasztó

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Bakonyszombathely - Tehetségválasztó
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Pintér Lajos
E-mail: 
bszhely [at] t-online.hu
Telefon: 
06 34 559 011
Szervezet adatai
Név: 
Bakonyszombathely Önkormányzata
Település: 
Bakonyszombathely
E-mail: 
bszhely [at] t-online.hu
Telefon: 
06 34 559 011
A gyakorlat leírása
Téma: 
esélyteremtés és önkéntesség
Jó gyakorlat rövid leírása: 
Esélyteremtés és önkéntesség területén végzett tevékenység Bakonyszombathelyen, amelyben Bakonyszombathely településen tanuló bakonyaljai gyermekek és Komárom-Esztergom megyei civil szervezetek, intézmények vesznek részt. A települési esemény jó lehetőség a helyben élő gyermekek és fiatalok megszólítására. A tehetségválasztó típusú rendezvény első alkalommal került megrendezésre.
Célcsoport: 
gyerekek, fiatalok
Célterület (földrajzi): 
Komárom-Esztergom megye
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
Bakonyszombathelyen szeptember 21-én minden a tehetségről szólt. Táncsics napot szervezett az Új Nemzedék Tatabánya, az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom megyei irodája, és a Bakonyszombathelyi Önkormányzat megyei partnerek összefogásával, amely eseményen a sport és művészeti területek 20 tevékenységét próbálhatta ki 160 helyi gyermek. A helyi Kastély Park adott otthont a különleges tehetségnapnak. Pintér Lajos polgármester a jelenlévőket köszöntötte: „Hiszem, hogy minden gyermek tehetséges valamiben. Itt a lehetőség, hogy mindenki próbát tegyen. Partnereink hoztak különleges sport és egyedi művészeti ágak lehetőségeit. Próbáljátok ki magatokat!” Cserteg István, az Új Nemzedék Komárom-Esztergom megye ifjúságszakmai koordinátora játékkal hangolta a gyerekeket a tehetségnapra. A fiatalok a lehetőségek felsorolása után szétrebbentek a 20 állomás irányába. Sorállás jellemezte azonnal a Múltunk és jövőnk Egyesület íjászatát. Nánási Marika szinte egy egész bábszínház arzenálját hozta a gyerekeknek. A Gerecse Egyesületnél a francia golyójáték, a petanque próbája volt az attrakció. Az újdonság erejével hatott az Új Nemzedék állomása az akrobatikus ügyességet igénylő slakline-nal. Ugyancsak különleges volt az NMI nagyállomása a Hungarikum játszóház színességeivel. Nyilasi György Zoltán a fafaragás rejtelmeibe vezette be a gyermekeket. A helyi vívóegyesület is mozgásra invitálta a vívó sportág iránt érdeklődőket. A fiúknál a focihoz mindenki nem is férhetett oda a nagy érdeklődés miatt. A Majki Népfőiskolai Társaság kézműves asztalainál a lányok voltak többségben. A Tatabánya Családsegítő Szolgálat és a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány óriás jenga és tappancsos nyíllal örvendeztette meg a próbára jelentkezőket, és nagyon népszerű volt a közös libbentő játék labdával és anélkül is. A tatai ÁHI jóga Egyesületnél a jógázást róbálhatták ki az érdeklődök. A tatabányai Bárdos Gimnázium verselői, Kozsán Leó és Keszőcze Patrik a slam poetry világába kalauzolták a gyermekeket. A közös zenélésben, éneklésben igazán aktív és tehetséges gyermekek vettek részt a vértesszőlősi Horváth Sándor gitárossal, a tatabányai Hudák Tibor dobossal (Peron Music Alapítvány) és a komáromi Mag-ház fiatal munkatársaival. Ifjú ütős hangszeresekkel szép számban találkozhattunk. A csodálatos napot Brosch Mirandola és Nyári Kitti játéka zárta, közös fotózás tette felejthetetlenné a résztvevő szakemberek és gyermekek számára. Pintér Lajos polgármester összefoglalójában kifejezte a folytatás szándékát 2019-ben a sikerre és kiváló hangulatra utalva.
A jó gyakorlat célja: 
A rendezvény sikere abban mérhető, hogy mindenki energiát tett a napba. Mindenki tette a dolgát egy csodálatos természeti környezetben, ahol a gyerek és felnőtt egyaránt jól érezte magát. Mindenki mozoghatott, játszhatott, kipróbálhatta magát különleges tevékenység közepette. A tehetségválasztó 20 aktivitása egyedi kihívás volt minden résztvevő számára. Bízunk benne, hogy a 20 tehetségterület megmozgatta a gyermekek fantáziáját, és választanak maguknak szívesen, és örömmel végzett tevékenységet hobbyként, sportként.
Szükségesség, rövid történet: 
A rendezvény több éve kerül megrendezésre, a fiatalok megszólítása sikeres, a csapatok és a közreműködők, önkéntesek örömmel játszanak közösen. Minden évben új elemmel vagy elemekkel gazdagodik a rendezvény, és ezért mindig megőrzi a frissességét.
Várt eredmény: 
nem releváns
Eredmény: 
nem releváns
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
nem releváns
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
nem releváns
Humánerőforrás: 
nem releváns
Finanszírozás: 
nem releváns
Infrastruktúra: 
nem releváns
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
nem releváns
Alulról jövő kezdeményezés: 
nem releváns
Helyi szereplők bevonása: 
nem releváns
Együttműködő partnerek: 
A Táncsics Nap- Tehetségválasztó esemény az Új Nemzedék kezdeményezésére jött létre, ám együttműködésre alapozva. Bakonyszombathely Önkormányzata és iskolája pedagógusokkal és diákokkal adta a 160 fős résztvevői létszámot, a Kastély Parkot helyszínként sportpályával együtt. Pintér Lajos polgármester a kollégáival biztosította a szükséges asztalokat, székeket. A tehetségválasztó 20 állomását szervezetek és intézmények működtették partnerségben és önkéntes munkában: íjászok, focisták, mellett volt óriás jenga, fafaragás, petanque, Hungarikum játszóház, óriás kirakó, slackline, dobolás, zenélés, tánc, vívás, jóga, slam poetry, bábozás, báblészítés, kézműves foglalkozás, tappancsos íj, puzzle és közösségfejlesztő játékok. Az együttműködésben részt vettek: Bakonyszombathely Önkormányzata és intézményei, NMI Komárom-Esztergom megyei irodája, Új Nemzedék Tatabánya, Múltunk és Jövőnk Egyesület, Gerecse Egyesület, Mosolygós Gyermekekért Alapítvány, Peron Music Alapítvány, Kisködmön Gyermektábor, Majki Népfőiskolai Társaság, Élettér Egyesület, Mag-ház Koppánmonostor, Vívó Egyesület, ÁHI Jóga Egyesület, Családsegítő Szolgálat.
Innovativitás: 
- Három szektor összefogása és partnersége valósult meg - Önkéntes munkában támogatta minden felnőtt a rendezvény sikeres megvalósítását - A településen első alkalommal valósult meg tehetségválasztó jellegű rendezvény - 20 aktivitás (művészeti, kulturális és sport) kipróbálása - Táncsics Mihály születésének évfordulójához kapcsolódik a rendezvény - adaptálható rendezvény
Nyilvánosság biztosítása: 
A rendezvényhez készült plakát és elsősorban elektronikus formában került terjesztésre. Miután a bakonyszombathelyi diákok voltak érintettek iskolán belüli nyilvánosságról beszélhetünk. A sikeres eseményről beszámolt a helyi sajtó mellett a Kisalföld című napilap is.
Fenntarthatóság: 
nem releváns
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
nem releváns
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
nem releváns
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
nem releváns