Evezős nyílt családi nap a tatai evezősöknél

Általános információk a jó gyakorlatról
Jó gyakorlat elnevezése: 
Evezős nyílt családi nap a tatai evezősöknél
Kapcsolattartó (k) adatai
Név: 
Domonkos Ágnes
E-mail: 
ttve [at] t-online.hu
Telefon: 
06 30 657 40 49
Szervezet adatai
Név: 
Tata-tóvárosi Vízisport Egylet
Település: 
Tata
E-mail: 
ttve [at] t-online.hu
Telefon: 
06 30 657 40 49
A gyakorlat leírása
Téma: 
sport, közösségépítés
Jó gyakorlat rövid leírása: 
A 2018-as Családok éve egy új innovációs lehetőséget nyitott meg előttünk. A felnőtté vált, volt klubtagjaink sorában egyre többen alapítanak családot, és vállalnak gyermeket. A klubhoz és a sportághoz való kötődést megújítva, visszavárjuk volt sportolónkat családjukkal együtt, közösségi és családi élményt biztosítva számukra. Tudva, hogy a fiatal szülők gyakran összejárnak, számítunk a baráti családok megjelenésére is. Ezzel nem csak családi élményt nyújtunk, de reményeink szerint, bővítjük a helyi evezős közösséget is, új fiatalokat tudunk bevonni a sportba.
Célcsoport: 
fiatalok
Célterület (földrajzi): 
Tata
A végzett tevékenység részletes bemutatása: 
Napjainkban a fiatalok rendkívül sok, kommunikációs kihívásnak vannak kitéve, és egyre kevesebb szerepet játszik a mozgás az életükbe. Így az egyesületeknek is egyre nehezebb új tagokat toborozni. A fiatalok nem szívesen választják a kitartó, esetenként erőfeszítést is igénylő rendszeres testmozgást.
A jó gyakorlat célja: 
fiatalok bevonása az evezős sportba
Szükségesség, rövid történet: 
A családi délelőttön 10 család jelent meg. A jó hangulatú összejövetel eredményeként az egyesületbe 6 új kisdiák jelentkezett evezősnek, akik azóta heti három alkalommal részt vesznek az edzéseken. A rendezvény további hozadéka volt, hogy a családi napot követő hetekben egy egyhetes nyári napközis tábort is megszerveztünk, ahol még 4 diák csatlakozott a csapathoz. A tábor ideje alatt lényegesen több evezős tudást sikerült átadni a gyerekeknek, mintha csak a délutáni edzéseket látogatták volna.
Várt eredmény: 
nem releváns
Eredmény: 
nem releváns
A megvalósítás során felmerült problémák és tanulságok: 
nem releváns
A megvalósításhoz szükséges erőforrás: 
nem releváns
Humánerőforrás: 
nem releváns
Finanszírozás: 
nem releváns
Infrastruktúra: 
nem releváns
Miért tekinthető jó gyakorlatnak?
Területalapú megközelítés: 
nem releváns
Alulról jövő kezdeményezés: 
nem releváns
Helyi szereplők bevonása: 
nem releváns
Együttműködő partnerek: 
Az együttműködésben elsősorban fontos partnerek voltak a szülők, de a klub régi tagjai is önkéntes munkával besegítettek az evezés tanításába, a felügyeletbe, a tábori programok lebonyolításába.
Innovativitás: 
A családi napot a NEA pályázati támogatásával valósítottuk meg. Ez lehetővé tette, hogy a programot úgy állítsuk össze, hogy a gyerekek érdeklődését és a szülők figyelmét is megnyerjük. A programban szerepelt a gyerekek számára szervezett kézműves foglalkozás is, amíg a szülők részére egy elismert pedagógus, mozgásterapeuta a koordinált mozgás élettani fontosságáról tartott előadást, majd gyakorlati bemutatót is. Ez a családi napnak egy olyan tartalmat adott, ahol komoly ismeretekre is szert tettek a szülők. Megjegyzendő, hogy a klasszikus evezős mozgás, szintén egy összetett mozgáskoordinációt igényel, elsajátítása nagyban függ a gyermekek mozgáskészségének fejlettségével.
Nyilvánosság biztosítása: 
A nyílt napról a helyi sajtóban plakátot helyeztünk el, a facebookon meghirdettük, helyi TV riportot készített, mely a híradóban és a heti magazinban is adásba került. Az első nyílt napot még két alkalommal, a média segítségével ismét meghirdettük az első szervezési program kondíciói szerint.
Fenntarthatóság: 
nem releváns
Adaptáció
Alkalmazhatóság más szerveteknél: 
nem releváns
Az alkalmazhatóság feltételei, kötelező elemei: 
nem releváns
Alkalmazhatóság eltérő feltételek mellett: 
nem releváns